САЛСА, БАЧАТА, ЧА-ЧА-ЧА

Обадете се: (+359) 0898-971-083

Bulgarian English French German Greek Italian Russian Spanish
  • РАУЛ ТОРРЕС

    Хореограф и инструктор по Салса и латино танциТУК

Кубинска румба

Афро-кубинската румба като музикален и танцов жанр се развива в кубинските провинции Хавана и Матансас в края на 19 век като смес от племенната традиция на Западна и Централна Африка /проникнала в Куба с притока на роби/ и елементи от културата на испанските колонизатори. Тя е един от най-чувствените танци, този танц е „по-тежък” от Ча-ча-ча или Самба. Той е  ритмичен, по-чувствен, по-секси. Основните стилове на кубинската румба, които се обособяват са три: ямбу /най-старият стил румба, подобен на гуагуанко, но доста по-бавен като танц и с доста по-малко сексуална символика/, колумбия /много бърз танц, танцуван само от мъж-солист под акомпанимента на ударни инструменти и вокал в темпо 12/8/ и гуагуанко.

Румба- Ямбу (Rumba Yambu)

Ямбу е най-старият стил в румбата, често наричан „румбата на старите”. Той е най-бавен в ритмично отношение, а като танц включва движения, симулиращи старческа немощ. Може да се танцува от един танцьор /най-често от жена/ или от двама танцьори – мъж и жена. Въпреки, че в танца на двойката може да има елементи на флирт, сексуалният подтекст не е така изразен, както в стила Гуагуанко и в него не присъства характерното за Гуагуанко “vacunao”.

Румба -Колумбия (Rumba Columbia)

Румба Колумбия е най-бързият и енергичен стил румба, изпълняван в темпо 6/8 или 12/8, често съпровождан от бийт 6/8 /исп.: „seis por ocho”/, поддържан на камбана или др. Приема се, че румба колумбия произхожда от малките селца във вътрешността на острова Куба, за разлика от другите два стила румба, които се зараждат в крайните квартали на големите градове. Соло-танцьор /най-често мъж/ провокира изпълнителите на ударните инструменти и особено на на най-малкият ударен, наречен „кинто” (quinto), да правят сложни ритмични импровизации, които танцьорът имитира с много фантазия и често акробатични движения. Понякога в танца се включват и други мъже, като участниците се състезават да покажат своите танцови способности, сила, добра кондиция и дори чувство за хумор. Тези аспекти на Румба Колумбия произхождат от танца /бойно изкуство/- El Juego de Mani, характерен за колониална Куба и подобен на бразилската Капоейра.
Румба Колумбия включва също елементи от танцовия фолклор на Конго, както и от испанското фламенко, а напоследък в нея проникват движения, характерни за „break-dancing” и хип-хоп. В модерната Румба Колумбия започват да танцуват и жени-солистки.

OSense O-Sense